Valahogy úgy elszaladt megint az idő, hogy a blog betöltötte észrevétlenül a 10. évfordulóját, miközben Segítsütiztünk.
Fogok én ennek örömére valami azért sütni, de addig is.
Azt sem merem megmondani, mikor készült ez a süti.
Az elkövető Ded, ismét. Aki, ha volna hozzá türelme, elég jó dolgokat tudna sütifronton produkálni.
A süti barátnőnek készült, azt nem tudom, hol voltak az ilyen fiúk, amikor én barátnő voltam…
Vagy rossz helyen barátnősködtem.
Mindegy is, itt a tavasz, virágoznak a kedvenc törpe árvácskák és lehet, hogy idén elmarad a kertészkedés, érdeklődés hiányában.
Azért a tavaszt nagyon élvezem, csudaszépek a cseresznyefák, a parton nyílik a zselnice meggy, holnapra már teljesen menyasszonyifátylasba borulnak, minden évben ez a legszebb rész.
Valamelyik nap láttam egy pár fekete harkályt, aztán zöld küllőt, szeretném a hódokat is, de nekik csak a nyomukat látom.
A kert is éled, a japán szentfa (nandina domestica) nagy bánatomra kifagyott, pont idén nem takartam be. A kolkwitzia is megsínylette a telet, sok ág nem hajtott ki, de a bangita tele van nyíló virággömbökkel. Az egyik legcsodásabb illat, tavaly az újszomszéd megkérdezte, mi ez a fantasztikus parfüm, amit még a kertben is érezni. Hát a bangita.
Aztán utána jön a törpe orgona, amikor a nagy már elvirágzott, ő remekül átvészelte a telet, tele van bimbóval.
Vissza az árvácskához, ha nem vegyszeres, ehető a virága. Én mondjuk sajnálom leszedni, de a jó cél érdekében azért időnként megesik, ez is ilyen alkalom volt.
A sajttorta rettentően egyszerű, a hozzávalókat nagyvonalúan átalakítottuk némileg, sajnos a dizájn az én ötletem volt, szebb lett volna ha körben eper van, de azt mondom, ha valaki még egy rántottát sem tud megsütni, legyen meghatva könnyekig egy ilyen sütitől, na.
Nigella-féle csokis cheesecake
-alap:
10 dkg zabkeksz durvára darálva
5 dkg puha vaj
1 ek kakaópor
-töltelék:
15 dkg megolvasztott 60 %-os csoki
50 dkg mascarpone
12 dkg cukor
3 tojás
3 tojássárgája
15 dkg tejföl
1 tk kakaópor 1 tk forró vízben elkeverve
1. az alap hozzávalóit összedolgozom, 23 cm-es tortaformába nyomkodom és beteszem a hűtőbe
2. a mascarponét alaposan elkeverem a cukorral
2.5. bekapcsolom a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésen
3. habverővel beledolgozom az egész tojásokat, majd a tojássárgákat a cukros masszába
4. hozzáadom a vízben feloldott kakaót
5. előveszem a formát a hűtőből és alaposan becsomagolom alufóliába az alját és oldalait
6. egy mélyebb tepsibe beleteszem a formát, annyi forró vizet öntök bele, hogy a tortaforma feléig érjen
7. kb. 45 percig sütöm, akkor jó, ha megmozgatva már csak a közepe rezgős
8. amikor elkészül, leszedem a fóliát és kihűlés után, a forma tetejére fóliát téve egy éjszakára hűtőbe teszem
Jelen esetben az egyes szám első személy Dedet jelzi, én csak szemlélő voltam.
Másnap lehet cifrázni, az én édes gyerekem az eper-árvácska kombóra voksolt.
Az ünnepelt meg jól megette, különösebb meghatódás nélkül, elvégre már tavaly is torta járt a szülinapjára.