Kategóriák
Édesen Pékség Sütemény

Lebovitz csokis kalácsa, a babka

Harmadszorra is másképp.
Ugyan a receptet igyekszem követni, de minden alkalommal másfajta alapanyagokból sikerül másmilyenre.
Jó volt mind és tanulságos. A próbálkozás nem véletlen, kicsit kísérletezni akartam.
A legmagasabbra Nagyi titka lisztből kelt, a legjobb töltelék Alnatura holland kakaóval és 70 %-os Lindt csokival sikerült és a prototípust szerettem a legjobban, mert abba két kézzel szórtam a pirított diót.

Nem, ez nem a fogyókúrás szekció.
Inkább nevezném idegcsillapítónak, lopott receptek miatti felindulás esetén különösen gyengéden fedi be az idegvégződéseket.

A receptet Lebovitz a Honey and the Co The Baking Bookjából dolgozta át a saját kedve szerint és harmadszori sütésnél jöttem rá, hogy én sem teljesen úgy csinálom, ahogy le van írva.
Ez azért van mert piszokul felületes és figyelmetlen vagyok,  hihetetlenül zseniális vagyok, de akárkinek ezt nem mondhatom meg, szóval ez egy teljesen titkos dolog.
Helyette itt van a Lebovitz-féle.

csokis-kalacs-babka1

Csokis babka Lebovitz-módra

2 tk szárított, -vagy friss élesztő
10 dkg langyos tej
10 dkg puha vaj (Davidnél 9 dkg, én beletoltam egy kockát)
1 tk cukor
1 nagy tojás
4 dkg + 24 dkg finomliszt

(Ő még ad hozzá 1/4 tk sót is, pfff, amerikaiak… elég lesz egy csipet is)

A tejbe beleteszem a cukrot és elkeverem benne az élesztőt. Mindegy hogy szárított vagy friss, mindkettőnél ugyanúgy.
A négy deka liszttel elkeverem a tejes élesztőt és letakarva állni hagyom, míg apró buborékok jelennek meg a tetején. Ez kb. 15 perc, hőmérséklet függvénye is.
Akkor hozzáadom a vajat, a 24 dkg lisztet, tojást, csipet sót és lassú fokozaton addig járatom a dagasztót, míg összeáll a tészta.
Magasabb fokozatra kapcsolom és addig járatom, míg sima, rugalmas tésztává alakul.
Lebovitz fokozatosan adja hozzá a lisztet, míg a kívánt állagot eléri az első etapban, én ezt elfelejtettem, de jó volt az úgy is.

Innen kétfelé lehet haladni, vagy beteszi az ember letakarva a hűtőbe akár egy éjszakányira, vagy halad tovább a friss tésztával, a hűtés műveletét kihagyva.
Én az éjszakázós kelés miatt választottam ezt a receptet, reggel akartam sütni, az egyik adag ajándékba ment és így frisset tudtam vinni.

Másnap hajnalban kivettem a tésztát, ami kellemesen megkelt eddigre s a pulton hagytam, míg reggelit csináltam és azt meg is ettem, vagyis úgy fél óráig.

Utána kinyújtottam 30*50 cm-es lappá. Ha nehezen nyújtható, 10 percet állni kell hagyni.
Nyújtás után rákentem a tölteléket.

csokis töltelék

10 dkg vaj
15 dkg cukor
8 dkg jóféle, magas kakaótartalmú csokoládé (Lebowitz 70%-osat ajánl, én is! :D )
5 ek cukrozatlan kakaópor

opcionális:
1 tk fahéj (én kb. 1/4 kávéskanálnyit tettem bele és még így is eléggé domináns volt)
6,5 ( jó lesz az 7-nek is, röhejes ez a féldekázás) dkg durvára vágott dióféle
6.5 dkg (                 ”                    ”                    ) durvára tört csokis keksz, vagy brownie

A vajat felolvasztottam egy kislábasban, belekevertem a cukrot. Nem muszáj teljesen felolvadnia, sülés közben is olvad még.
A tűzről levéve beleszórtam a csokoládét, kicsit hagytam állni. Összekevertem a masszát, hozzáadtam a kakaóport és kevés fahéjat, ezekkel is elkevertem.
Mind a három sütésnél más állagú töltelék lett, de ez nem okozott gondot.
Megvárom, míg már csak langyos, akkor töltöm meg vele a tésztát.

Miután rákenem a tésztára a tölteléket, ( rászórom a madulát-diót-kekszdarabkákat, ha épp úgy akarom) a hosszabbik oldalról indulva felcsavarom szorosan, mint a piskótaroládot.
A tészta szélét és a végeket óvatosan lenyomogatom, hogy ne nyíljon szét.
Éles késsel hosszában teljesen kettévágom a felcsavart tésztát és mint a kötelet, összesodrom, úgy hogy a vágott fele kerüljön mindig fölfelé.

23 cm-es, sütőpapírral bélelt , magas oldalú, hasábformájú tepsibe (gyümölcskenyér forma) teszem. A sütőpapírt a hosszabbik oldalon érdemes túllógatni, sülés után ennek a segítségével szépen ki lehet sértetlenül emelni a kalácsot az edényből.
A nyers tészta beleigazgatása nem a legegyszerűbb feladat, közben elhangozhat némi anyázás is, mert kb. olyan, mintha egy kis dobozba próbálna az ember egy óriáskígyót belegyömöszölni. Olyat, ami előtte megevett egy kecskét .
De a hősiesség elnyeri jutalmát, ha eleget szidjuk a formát, megadja végül magát, harmadszorra meg már simán megy.

Lebovitz 2 órát keleszti meleg helyen, és kifejezetten ajánlja erre a célra a sütőt, úgy hogy csak a lámpa melegíti a tésztát.
Én amúgy is ezt preferálom, de előtte 30 fokon egy kicsit bemelegítettem.
Nekem egy óra kelesztés elég volt, lényeg hogy duplájára keljen.
Akkor kivettem, letakartam egy konyharuhával amíg a sütő 180 fokra melegedett.
Kb. 40 perc alatt megsült.
Hagyni a sütőedényben, míg kihűl, mert melegen széteshet. Ha kihűlt, a túllógatott sütőpapírral szépen ki lehet emelni.
Lebovitz még szirupot is csorgat rá, de az már mindennek a teteje.

Másodjára kifolyt a sütő aljára egy kis csoki, nem baj.

Egy kis tutorial, hajnali órán, telefonnal készítve.

lebovitzbabka

A jobb alsó csücsökben a tepsiben két kisebb kalács sült. A tésztát kettévettem miután felcsavartam, elvágtam hosszában, külön-külön összetekertem, és összehajtott sütőpapírral elválasztva tettem a tepsibe. Két kisebb ajándékkalács lett belőle.
Egyszerűbb lett volna két kicsi papírformában sütni, de kifogytam belőle, valamint csak olyan rohadt drágát láttam aDM-ben, hogy legyen az övéké.